×

Balkan Turu hakkında geniş bilgiler

Balkan Turu hakkında geniş bilgiler

● Biraz geç de olsa geçen ay tamamladığımız Balkan Turu hakkında bilgi vermek isterim. Tüm gezi notları buraya sığmayacağından önemli gördüğüm hususları paylaşacağım.
● Eşimle birlikte kendi aracımızla 15 günlük bir tur yaptık. Turun Karadağ/Budva’ya kadar olan kısmı sürekli kullandığımız Yunanistan-Arnavutluk rotasından yapılmıştır. Bu rotayı kullanacak olanlara Kastoria’yı görmelerini özellikle öneririm.
● Konaklamalar:
● Dedeğaç/Alaxandrapoli 1 gece, Kastoria 1 gece, Budva 4 gece
● Saraybosna 2 gece, Zagreb 2 gece, Sombor/Sırbistan 1 gece, Belgrad 2 gece, Plovdiv/Filibe 1 gece olmak üzere toplam 14 gece için 743 Euro konaklamaya harcadık. Tamamı 2+1 daire şeklinde konaklama, en pahalı konaklamalar Yunanistan, en ucuzu Saraybosna, Sombor ve Belgrad diyebilirim.
● Toplamda yakıt dahil 2000 Euro harcadık diyebilirim ki bence çok ekonomik gezi oldu. Konaklama yerleri booking’den ayarladım. Daire şeklinde olduğu için dört kişiye kadar maliyetlerde büyük bir değişiklik olmaz.
● İzlenimlerim; Mostar’ın fazla abartıldığını düşünüyorum. Bu nedenle Bosna-Hersek gezileri için buraya fazla zaman ayırmaya gerek yok. Bosna-Hersek’te ve Hırvatistan’da otoyollarda kredi kartı geçerli. Bulgaristan’da Vignet almanız gerekiyor. Zagreb’e Cumartesi giderseniz merkezdeki Dolac Market yani semt pazarını gezebilirsiniz. Sırbistan’da yeme içme ve konaklama çok ucuz.
● Daha fazla bilgi isteyenlere buradan paylaşabilirim.
● Dubrovnik’e iki kez gittik. Bu rotayı o yüzden seçtik.
● Dubrovnik’i pas geçmeniz yazık olmuş. Nacizhane tavsiyem Adriyatik kıyılarını fırsat bulduğunuzda gezin.
● Merhabalar bende eşim ve 11,7 yaşlarında iki çocuğumla yapmayı planlıyorum detaylı bilgi vermeniz mümkün mü
● Bu rotayı düşünüyoruz kendi aracımızla
● Tabii. Ne öğrenmek istiyorsunuz. Öncelikle kış mevsiminde özellikle çocuklarla böyle bir turu önermiyorum.
● öncelikle ilginize çok teşekkür ederim ilk yurtdışı deneyimimiz olacak Ankara’dan çıkış yapacağım size uygun olursa araçla nelere dikkat etmemiz gerekiyor kaldığınız yerleri gün içinde mi ayarlıyorsunuz önceden mi detaylı bilgi verirseniz çok seviniriz
● Ailenizin yeşil pasaportlu olduğunu varsayıyorum. Yurtdışı çıkış harcını İpsala’ya varmadan ödeyin. Araç için seyahat sürenizi kapsayacak Yeşil Sigorta aslınızı yanınızda bulundurun. Aracı Türkiye’den çıkarmak için ruhsat sahibinin arabada bulunması gerekir aksi halde özel vekaletname istenir. Dilerseniz mevcut kaskonuza küçük bir bedel ödeyerek yurtdışı zeyili yaptırıp yurdışındaki kazaları da kapsar hale getirebilirsiniz. Seyahat sağlık sigortası da çok pahalı değil, isterseniz onu da yaptırabilirsiniz. İpsala’da deponuzu doldurun. Bizde benzin hala Yunanistan’a göre ucuz. Biz genelde bu rotayı İzmir’den kullanıyoruz ama bu defa Polatlı’dan başladık. Bu nedenle Dedeağaç (Alexandrapoli) iyi bir konaklama noktası. Biz son seferde Garden View Home’da kalmıştık. Zürafa, Nisiotiko, Loukoulos tavsiye edilebilecek restoranlar. Buradan Kavala üzerinden Selanik’e uğrayıp Atatürk’ün evinde mola verebilirsiniz. Yol üzerinde Anastaisia Kavala kurabiyecisine uğrayabilir, Nea Karvali’de Nevşehirli Yorgo’da börek çay yapabilirsiniz. Kastoria’da bir gece kalmanızı öneririm. Böylece Arnavutluk’ta konaklamadan geçebilirsiniz.
● Konaklamaları en az birkaç gün önceden booking’den yapıyoruz. Mümkün olduğunca ücretsiz otopark, ev ve dairelerin tamamı, 9 üzeri puanlı filtrelerini kullanıyorum. Sınır geçişlerinde soru sorulmasa da rezervasyonumuz hazır olsun istiyoruz. Biz e-sim tercih etmedik çünkü Vodafone’nun yurtdışı 30 günlük internet paketi almıştık. Yaklaşık 450 TL idi. Arnavutluk’ta navigasyona güvenmeyip anayolu takip etmelisiniz. Tirana ve sonrasında Shkoder (İşkodra) tabelalarını takip edin. Benzini Kastoria’dan doldurun veya Arnavutluk’ta Korçe’de Metro Turizm tesislerinden alabilirsiniz. Benzinlik çok ama benzin kalitesinden emin olamazsınız. Tiran’a arabayla girmenizi tavsiye etmem. Park sorunu ve trafik çok kötü. Arnavutluk’ta euro verdiğinizde kabul ederler fakat para üstünü Leke olarak verirler, işinize yaramaz. Küçük euro bulundurun veya kartla ödeyin. Karadağ’da Budva’da konaklama ayarlarsanız, Kotor, Perast, Tivat gibi yerleri gün içinde gezip geri gelebilirsiniz. Saraybosna’da Başçarşıya yürüme mesafesinde bir yeri tercih ettik. Zagreb’de toplu taşıma iyi olduğu için merkeze 7-8 km uzakta bir yeri tercih ettik. Belgrad’da şehir merkezinde katlı otoparklar ucuz. O nedenle yine evimiz biraz dışardaydı fakat aracımızla tam şehrin ortasında katlı otoparka giittik ve 7 saat için 700 dinar yaklaşık 6 euro ödedik. Google Maps’ten güzergah üzerindeki restoranları kontrol edip puan ve yorumlara bakarak restoran bulabilirsiniz. Visit a city uygulamasıyla gittiğiniz şehirlerde gezilecek yerleri ve aktiviteleri görebilirsiniz. Oradaki turları satın almak zorunda değilsiniz, o tur planlarını kendiniz gerçekleştirirsiniz. Ayrıca off-line çalışan maps.me uygulamasına ve google maps’e izin verdiği ölçüde güzargah haritalarını ücretsiz indirebilirsiniz. Sanırım bu bilgiler işinizi görür. İyi gezmeler.

Yorum gönder